Biografie

Jan Janssen kocht zijn eerste gitaar voor 34, bij elkaar gespaarde, guldens. Al snel speelde hij samen met nog vijf gitaristen, vier accordeonisten, blazers en slagwerkers in een groot jeugdorkest in Groesbeek. Zijn muzikale bagage: vier akkoorden en een tangetje om de laagste snaar te stemmen (het stemknopje ontbrak). Het jeugdorkest werd al snel ingeruild voor een beatgroep en tijdens het behalen van het diploma MTS bouwkunde verdiende hij in de weekenden bij door te spelen op bruiloften en partijen.  

Begonnen in het seks, drugs en rock & roll tijdperk in de beatband besloot de gitarist, op 23 jarige leeftijd, klassiek gitaar te gaan studeren aan het conservatorium te Arnhem. Hij gaf tijdens zijn studie recitals, werkte mee aan radio programma’s maar speelde ook in verschillende rock -en bluesformaties. Afgestudeerd als klassiek gitarist ging hij verder in het bestuderen van jazz bij Onno Kelk. De mathematische volmaaktheid (zoals in klassieke muziek) intrigeert en “het is nog steeds een uitdaging om je vooral te blijven ontwikkelen”, zegt Jan.

Na zich verdiept te hebben in de verschillende stijlen en mogelijkheden van zijn gitaar ging Jan aan de slag als gitaardocent. Zo was hij geruime tijd verbonden aan verschillende muziekscholen, zoals het Cultureel Centrum de Lindenberg in Nijmegen. Hij was workshopleider van Jazz ensembles, pop-, rock- en bluesbands en gaf les aan een breed scala van leerlingen in verschillende stijlen. Daarnaast gaf hij les vanuit muziekschool de Stroming in Wijchen in verschillende dependances. Na jarenlang les te hebben gegeven in dienstverband van deze scholen besloot Jan een eigen gitaar school te openen waar hij nu dagelijks les geeft aan jong en oud.

Naast zijn bezigheden als gitaardocent treedt Jan op als muzikant in cafés en jazzpodia of als achtergrondmuzikant bij diners of een speciale receptie. Hij trad op in het zonnige Zwitserse Davos, Oostenrijk en Italië. Samen met Hans Reuser vormt hij de funky band Kind of Blue, waarmee hij geregeld in een café of op een festival de grote blues- en rockhelden vertolkt of op een feest gipsy- en Latijns-Amerikaans repertoire ten gehore brengt. Tussen de bedrijven door werkt hij graag mee als studiogitarist aan verscheidene cd producties. Zo begeleidde hij sopraan Thea Vermeulen, was hij de gitarist in het ‘Chet Baker Trio’ en schreef hij de titelsong van de populaire tekenfilmserie ‘Dip & Dap’, met verteller Aart Staartjes.

In 2001 bracht Jan zijn eerste solo album uit, ‘ Meggico’, waarop Jan zijn muzikale routine, fingerspitzengefühl, inzicht, invloeden en ervaring ten uiting brengt. De plaat bevat dertien gevoelige gitaardeuntjes die kippenvel veroorzaken. De muziek is in een unieke vorm gegoten en bevat zomerse gitaarklanken uit de muzikale rugzak van de gitaarvirtuoos.

Op zijn tweede album, ’14 Karaats’, laat Jan zich, in tegenstelling tot op zijn eerste album, begeleiden door volbloed muzikanten Marcel van Cleef en Bas Rietmeijer. De nummers snijden diepe emoties aan van de luisteraar. Het zijn gevoelige ballads, afgewisseld met virtuoos gespeelde swing –en Latin stukken.


WordPress Themes